DIY - Uradi sam novogodišnji projekat - Novogodišnja 2D Arduino LED ULN 2803 Jelka

Za novogodišnje praznike svakako će vam trebati dekoracija kako bi dočarali ulazak u novu kalendarsku godinu i ulepšali praznično raspoloženje, te je novogodišnja LED jelka sa ULN 2803 drajverom kontrolisana Arduino kontrolerom idealno i jednostavno rešenje koje u isto vreme ne uzima previše iz novčanika.

ULN2803 LED Drajver

Novogodišnja LED jelka

Novogodišnja LED jelka je idealno rešenje za novogodišnji ukras, ako se bavite hobi elektronikom i želite sebi da ukrasite mesto pored računara, opreme za elektroniku, na vešem radnom stolu, pored TV prijemnika, kako god već želite. Najbitnija stvar je što projekat ne uzima previše iz novčanika, verovatno već sve elektronske komponente imate te je jedino potrebno napraviti istu.

Novogodišnja LED jelka je jednostavna, treba vam nekoliko LED dioda i par otpornika. Problem može da nastane ukoliko imate LED diode za koju ne znate tačne kataloške podatke ali svakako računica za odabir broja LED dioda postoji te je prikazujem dole na papiru slikanom "pametnim" telefonom.

Ovde je prikazana računica koja se koristi kako bi se odredio broj LED dioda koje su potrebne za realizaciju jedne grane. U dole priloženom video klipu pogledajte objašnjenje, ovde su navedene samo jednačine.

Ovde je prikazana električna šema koja se koristi za realizaciju. Ista je jednostavna i poseduje dve grane sa deljenim redno vezanim otpornicima. Progam koji izvršava Arduino kontroler naizmenično prekida Darlington tranzistore koji ujedno naizmenično uključuju/isključuju LED granu, te je samo jedna aktivna. Za potrebe prikaza ovog uradi sam DIY projekta koristio sam četiri LED diode, jedna crvena i jedna zelena za svaku granu pojedinačno. Deljeni otpornici su vrednosti 67 oma (nisam imao druge).

Prva faza izrade novogodišnje LED jelke

Prva faza je izrada prototipa i provere rada rešenja novogodišnje jelkice. Jednostavna je, svodi se na postavljanje LED dioda na prototipskoj pločici, pri tome se koristi postupak prikazan na gornjim slikama. Prvi video klip opisuje prvu fazu, dole naveden.

Prva faza razvoja novogodišnje LED jelke - izrada prototipa.


Druga i treća faza izrade novogodišnje LED jelke

Novogodišnja jelka se nacrta na papiru i zatim se ista nalepi na prototipski PCB, postupak je jednostavan kao i crtanje novogodišnje jelke. Nakon što se jelka nalepi na PCB sledi montaža i lemljenje LED dioda i otpornika. Sve ukupno vam je potrebno oko dva sata posla na ovom uradi sam projektu.

 
Druga faza: crtanje novogodišnje jelke i nanošenje iste na PCB trakom sa lepkom.

Druga faza: crtanje novogodišnje jelke i nanošenje iste na PCB trakom sa lepkom.
 
Treća faza: montaža i lemljenje LED dioda i otpornika.

Treća faza: montaža i lemljenje LED dioda i otpornika.

Treća faza: montaža i lemljenje LED dioda i otpornika.

 Finalni proizvod - Novogodišnja LED jelka sa ULN 2803 LED drajverom i Arduino kontrolerom.

Autor:
Vladimir Savić
zilsel-invent

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Electrolytic capacitors and design rules

Fake VC830L digital multimeter

How to design LM324 Astable Multivibrator