Kako zarađuje open hardware zajednica

Možda se većina pitala kako zarađuje open hardware zajednica obzirom da proizvođač otvori kompletno rešenje, omogućeno za download, uključujući električni dizajn, dizajn štampane pločice u formatu dostupnom za jedan od popularnih CAD alata koji podržavaju proizvodni proces kao što je Autodesk Eagle CAD. Bez ulaženja u marketing, jer isti ovde igra ulogu što ću navesti tokom teksta ukratko navodim razloge istog.

Open hardware

Open hardware je odlična stvar prevashodno za širenje znanja o hardware-sko software-skim rešenjima, poznata je svima Arduino platforma, ili ti open hardware platforma za kreiranje prototipova. Ali kako ista zarađuje ako su otvorili svoje hardware-sko software-sko rešenje? Na donjoj slici prikazan je deo web stranice sa koje možete, za džabe preuzeti hardware-sko rešenje Arduino UNO R3 razvojne pločice: električnu šemu, Eagle PCB dizajn itd. imate praktično dostupno sve što vam je potrebno. To znači da istu pločicu možete napraviti i sami, te kako to onda da Arduino zarađuje na istome?

https://store.arduino.cc/arduino-uno-rev3 - na datoj adresi možete preuzeti Arduino UNO R3 dizajn: Eagle files i električnu šemu.

Arduino UNO R3 električna šema

Radi se o marketinškom triku, osim što dajete otvoreno rešenje za džabe, što je ujedno širenje znanja, ujedno i terate korisnike da pazare pločicu. Da obrazložim. Obzirom da je sve na izvolite, znači da je isto moguće napraviti ručno ili angažovati PCB servis, međutim, jeftinije je kupiti gotovu od Arduina, jer proizvodnja jedne pločice vas košta više nego da kupite gotovu originalnu pločicu. Arduino proizvodi pločice u velikim serijama, kada kažemo velike serije, mislimo na milion komada ili više, to drastično smanjuje cenu na svega nekoliko evra te uz maržu pločica je i dalje jeftinija nego da je napravite sami, te se radije odlučujete da istu kupite gotovu nego da potrošite i vreme i novac na pravljenje iste. Otvoreno rešenje vam je pri tome samo benefit jer u isto vreme učite i imate na raspolaganju gotovo rešenje - Arduino dizajn UNO R3 pločice.

Ako se odlučite za pravljenje iste, makar i u velikoj seriji, Arduino podvlači da njihove Trade Mark labele morate izbaciti te koristiti svoje, i u tom slučaju vi ste pravno legalni što se tiče njih i neće vas krivično goniti. Arduino kompanija poseduje poseban department koji se isključivo bavi otkrivanjem plagijata - osoba koje rade mimo Arduinovih pravila, te uz svoje pločice ipak koriste Arduino TM trade mark kako bi naznačili kupcu da je original (ali nije). Po pravilu, na tržištu, ukoliko UNO R3 ili bilo koja druga pločica, poseduje Arduino TM znači da je originalna. No međutim, pravila se krše, te plagijati postoje, te Arduino ulaže velike napore da smanji broj pirata koji se mogu nabaviti jeftinije preko online prodavnica. Slika dole prikazuje zilsel-invent logo koji je urađen po Arduinovim pravilima, te ako bi se odlučio za proizvodnju UNO R3 pločica koristio bih dole prikazani logo.

Arduino zilsel-invent logo u slučaju da se navodi da je Arduino kompatibilno rešenje ili da se koristi Arduino rešenje delom ili u celosti - pri čemu ste pravno zakonski legalni sa njihove strane i nemaju osnovu da vas terete za bilo šta. Sličan koncept poseduje i RaspberryPi zajednica.

Za proizvodnju milionske serije Arduino UNO R3 pločica, svakako vam je potrebno i tržište kako bi iste prodali, što je marketinški deo koji sam naveo na početku bloga. Nećete se svakako odlučiti za proizvodnju velike serije ako niste u mogućnosti da prodate iste. Isti koncept poseduje i RaspberryPi. Ono što trebate da uradite jeste da im prosledite rešenje koje smatrate da je kompatibilno sa njihovim, ukoliko se RaspberryPi zajednica složi, sledi dogovor oko toga na koji način označiti da je vaše hardware-sko rešenje kompatibilno sa njihovim, komunikaciju obavljate putem telefona/email-a.

Autor:
Vladimir Savić
zilsel-invent

Comments

Popular posts from this blog

Electrolytic capacitors and design rules

Fake VC830L digital multimeter

How to design LM324 Astable Multivibrator