Kako napraviti laboratorijsko napajanje od starog kompjuterskog ATX prekidačkog napajanja

Ljudi koji se bave praktičnom elektronikom uvek imaju potrebu za dobrim i stabilnim izvorom jednosmernog napona/struje. Ukoliko nemate velike zahteve po pitanju potrošnje električne struje staro ATX napajanje računarskog sistema je odlična varijanta da isto pretvorite u laboratorijsko napajanje, pri čemu se isto koristi za napajanje elektronike koju praktično realizujete, genijalno rešenje za stabilno napajanje. Imao sam jedan stari računar sa ATX napajanjem, dodatno napajanje mi je bilo potrebno, pre toga koristio sam samo modifikovani ispravljač od laptop računara koji mi je odrađivao posao, ali svakako dodatni izvor jednosmernog napajanje mi je bio preko potreban. Kako sam imao stari računa sa ATX napajanjem odlučio sam isti da pretvorim u laboratorijsko napajanje shodno mojim potrebama.

Praktična realizacija

Modifikacija ATX DC napajanja nije ništa specijalno veliki posao, niti zahteva poznavanje rada istog, zapravo se svodi na svega par koraka i bušenja rupa na kućištu samog napajanja, kako bi montirali izlazne konektore za različite naponske nivoe jednosmernog napajanja ATX ispravljača. Pre nego što sam krenuo u praktičnu realizaciju, pretraživao sam Google.com kako bih našao šemu na osnovu koje se može uraditi modifikacija. Isto je neophnodno, jer praktično ne znate gde šta ide dok ne pronađete električnu šemu za isto i kako uraditi modifikaciju. Nakon što pronađete članak sve se svodi na fizički posao i potreban vam je jedan dan za modifikaciju rešenja. Ovde mi nije za cilj da komentarišem napajanje već samo da prezentujem putem slika način na koji sam odradio modifikaciju ATX napajanja uz dodatne video klipove. Za detalje o samoj izgradnji možete pogledati sledeće članke: klikni ovde ili ovde.

Napomena: Imam uskoro u planu da napišem članak o tome kako radi prekidačko napajanje za procesore (zapravo dodatni stabilizator koji radi u faznom režimu – više dupliranih jedinica za napajanje, koje su potpuno identične, pri čemu se napajanje fazno prebacuje sa jedne na drugu naponsku jedinicu u određenim jedinicama vremena, po tačno određenoj sekvenci, generisana od strane kontrolera za stabilizaciju procesorskog napajanja, kako bi se povećao stepen stabilnosti, pogotovo ako se procesori koriste za servere baza podataka koje moraju biti dostupne 24/7. Recimo četvorofazni stabilizator, pri čemu, ako prvi izgubi svojstva usled termalnog zagrevanja, recimo, i prestane sa radom, sistem i dalje funkcioniše jer se procesor nastavlja napajati sa tri faze koje rade, kontroler automatski nastavlja stabilizaciju sa samo tri jedinice napajanja. Biće konceptualna šema i konkretan kontroler u vidu specifikacije koji se koristi kako za centralne procesore tako i za grafičke procesore) pošto je isto meni mnogo zanimljivije napajanje od samog energetskog napajanja, koje je takođe prekidačko napajanje.

Sledi niz slika koje prikazuju praktičnu realizaciju modifikacije ATX kompjuterskog napajanja

Prvo sam postavio konektor za uključivanje/isključivanje jednosmernog ispravljača u stanje Active. Za isto je potrebno iseći kućište kako bi se konektor mogao montirati. Koristite ručnu testeru za metal kako bi uradili isto.

Ovo je konektor koji se montira na kućište, zahteva bušenje noseće konstrukcije napajanja kako bi se uradila montaža. Na stolu možete videti različite vrste konektora.

Banana konektori koji se koriste za napajanje elektronskih uređaja. Koriste se u skolpu gore prikazanih konektora. Na stolu možete videti različite vrste konektora.

Bušenje rupica na nosećoj konstrukciji jednosmernog ispravljača ATX računarskog prekidačkog napajanja.

Postavljanje konektora na noseću konstrukciju jednosmrnog ATX napajanja računarskog sistema. Ovo je izgled sa prednje strane.

Ovo je izgled sa zadnje strane ATX jednosmernog isprvljača računarskog sistema.

Sledi postavljanje LED indikatora, za označavanje dva stanja, Power On i Active. Za ovo je potrebna pertinaks ploča, ukoliko baš želite možete napraviti sopstveni PCB recimo putem Eagle CAD alata za PCB dizajn, zatim korišćenjem termalnog transfera napraviti PCB, to je zapravo samo dodatni nepotrebni posao jer se radi o dva LED indikatora, te sam koristio prototipski PCB i završio posao. Dve LED diode su potrebne jer ATX ispravljač poseduje dva stanja. Jedan je Power On, to znači da je ispravljač uključen ali da je u Stand by režimu, to se odnosi na prekidač sa zadnje strane kućišta računara kad prosto samo uključite napajanje ali isto nije korišćeno već je zapravo samo u Power On tj. Stand by režimu. Napajanje se zapravo aktivira kada se aktivira dugme koje je prikazano na slici, u tom slučaju Active LED dioda emituje svetlo. Isto se dešava kada startujete računar preko prekidača koji se obično nalazi sa prednje strane kućišta računarskog sistema. Kao što još možete primetiti koristio sam tinol žicu sa primesama olova jer je ista jeftinija a i sam ispravljač je isključivo namenjen za napajanje prototipskih električnih kola.

Izgled prototipske PCB pločice za LED indikatore sa zadnje strane.

Ispravljač ima više tipova Molex konektora koje je potrebno odstraniti sečicama kako bi se provodnici zalemili na konektore koji su postavljeni na kućištu ispravljača. Svaka boja je zapravo kod naponskog napajanja i treba voditi računa koji se provodnik na koji konektor lemi. Svi provodnici iste boje se leme na istu lemnu tačku, recimo sve crvene provodnike od +5VDC lemimo na istu lemnu tačku tj. konektor na kućištu koji je namenjen za +5VDC.

Ovako izgleda unutrašnja strana ispravljača nakon lemljenja svih konektora.

Montaža otpornika, neka ATX napajanja su dizajniran tako da je potrebno opterećenje na izlazu kako bi isto funkcionisalo kako treba, te shodno tome otpornik predstavlja potrošač neophodan kako bi ATX napajanje radilo. Izdvojeno iz sledećeg članka: Some Power supply's need a load to work properly. To provide this load solder a red wire to one end of a 10 ohm, 10 watt resistor and a black wire to the other. This will trick the power supply into thinking its powering something. Dodatni komentar: recimo, probajte da izvadite ATX napajanje iz kućišta računara, neke varijatne isrpavljača vam neće raditi upravo zato što vam nedostaje potrošač, zato se neki ATX ispravljači mogu uključiti jedino ukoliko se isti poveže na matičnu ploču računarskog sistema.

Izgled gotovog modifikovanog ATX napajanja za potrebe praktične realizacije električnih uređaja u kućnoj varijanti.

Izgled gotovog modifikovanog ATX napajanja za potrebe praktične realizacije električnih uređaja u kućnoj varijanti.

 Gleda se specifikacija za output tj. izlaz. Sasvim dovoljno za kućnu upotrebu, pri čemu imate stabino jednosmerno napajanje modifikovano ATX napajanje računarskog sistema.






VF Drajver - generator pravougaonog signala, upotreba modifikovanog ATX računarskog napajanja.

Autor: Vladimir Savić
zilsel-invent

Comments

Popular posts from this blog

Electrolytic capacitors and design rules

Fake VC830L digital multimeter

How to design LM324 Astable Multivibrator